do planowania jeden krok

Jak wybrać weselne menu?

Do planowania jeden krok – porady wedding plannera, czyli jak krok po kroku zorganizować piękny ślub i wesele.

Część 3. JAK WYBRAĆ WESELNE MENU?


„Karp się trzęsie w galarecie”,  czyli propozycje weselnego menu dla par, które nie delegowały tego zadania zewnętrznemu usługodawcy.

Zanim jednak zaproponujemy Wam konkretne potrawy, mamy dla Was kilka praktycznych i bardzo, bardzo ważnych wskazówek:

– z pewnością nie zaszkodzi kierować się opinią innych, którzy mieli okazję próbować danych posiłków w danym lokalu.

– z całą pewnością, nie należy kupować kota w worku 🙂 koniecznie poproście lokal o możliwość wcześniejszej degustacji.

– weźcie  pod uwagę listę gości (jeśli np. część z nich jest zza granicy, można zaserwować im przekąski pochodzące z danego kraju).

– warto, by na stole weselnym pojawiły się dania różnorodne – vege i mięsne, tak aby nikt nie pozostał na Waszym weselu głodny.

– warto też zaserwować kilka „bezpiecznych” potraw, czyli opcji bez nabiału czy glutenu.

Zależnie od indywidualnych upodobań i charakteru imprezy (lokal/plener), można wyróżnić kilka typów menu:

– tradycyjne (rosół/flaki/schabowy/ziemniaki/surówka/barszczyk/krokiety

kurczak…)

– sezonowe 

(do większości dań dołączamy wówczas owoce i warzywa sezonowe, np. jesienią w dania wplatamy grzyby, latem szparagi itp.)

– regionalne

(królują potrawy, z których znany jest dany region, np. na Podhalu kwaśnica/oscypek; nad morzem ryby itp.)

– łączące tradycje

(kiedy wesele jest wielokulturowe można łączyć dania z naszego kraju z potrawami zagranicznymi)

– grillowe

(idealne, kiedy wesele odbywa się w plenerze, mniej oficjalnie; wówczas możemy postawić na różnego rodzaju mięsa/warzywa/niesmażone przystawki)

I oczywiście wiejski stół 🙂 element, bez którego spora część biesiadników nie wyobraża sobie polskiego wesela, gdyż to właśnie tam integrują się goście 🙂

Czego nie może na nim zabraknąć?

Swojskich wyrobów, a więc kiełbas, wędlin, niekiedy dziczyzny, a przede wszystkim, domowego bimbru :), smalcu, ogórka, grzybka… Można zaserwować swojskie nalewki, czy wina, zasadniczo wszystko, co kojarzy się z typową polską gościnnością 🙂

Coraz popularniejsze stają się też tak zwane „słodkie stoły”, czyli specjalne, osobno zagospodarowane miejsce z deserami i ciepłymi napojami typu kawa i herbata. 

O tym, jak wybrać datę i miejsce ślubu i wesele, przeczytacie w 1 części poradnika,  >>TUTAJ<<.

O tym, jakie są obowiązki drużbów w 2 części poradnika >>TUTAJ<<.

Jeśli macie jakiekolwiek pytania dotyczące organizacji Waszego ślubu i wesela – napiszcie do nas!

A może wolicie rozmowę na żywo? Żaden kłopot! 🙂 

W celu przedślubnej pogawędki przy przysłowiowej kawie, zapraszamy Was do naszego butiku ślubnego Perfect Day by PiLLow Design, zlokalizowanego przy Ul. Narutowicza 51, w Lublinie.

Oprócz zobaczenia na własne oczy naszej oryginalnej biżuterii ślubnej i wszelakich ozdób do włosów, można po prostu przyjść i pogadać o ślubno-weselnych przygotowaniach 😉

******************************************


******************************************

Możesz również polubić…